Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016



ποιητάς εποίησε !


Αλμπέρτο Καέϊρο

Άλβαρο ντε Κάμπος

Ρικάρντο Ρέϊς

Μπερνάρντο Σοάρες



Τα είχα ως τώρα λιγάκι  συγκεχυμένα μέσα στο μυαλό μου κάποια θέματα, σχετικά με τον       Fernando Pessoa
Δεν τα είχα αρκετά  ξεκάθαρα δηλαδή…

Με βοήθησε να τα κατανοήσω η εισαγωγή της Μαρίας Παπαδήμα στο βιβλιαράκι :
Fernando Pessoa , εκδ. Gutenberg,
τα ποιήματα του Αλμπέρτο Καέϊρο και  Άλβαρο de Κάμπος  ( avec de…)

Άλβαρο ντε Κάμπος .  Ξέρεις ποιος ποιητής είναι ... Είναι εκείνος  που ανακάλυψε, πως μέσα στα θραύσματα του σπασμένου καθρέφτη μου, βλέπω εσένα  κι εμένα!  Χμμμ, κάπως σαν στη χώρα των θαυμάτων της Αλίκης δηλαδή!

Ένα ξυλιασμένο  πρωί, πάνε 3-4 χρόνια τώρα, καθισμένη στο Dante Café τουρτούριζα, αραιή ομίχλη κι υγρασία έξω, διάβαζα αυτά, έπινα ένα ωραίο ζεστό Café Crème κι αναρωτιόμουνα : πώς διάβολο μάντεψε ο senhor de Κάμπος, πριν από 80 χρόνια, όσα βλέπω τώρα εγώ  στον καθρέφτη μου ; ! Προφήτης θα ταν !
(να παίξω λιγουλάκι…)


Το λοιπόν !
Ο Φερνάντο Πεσσόα – όπως ακριβώς κάνει ένας θεατρικός συγγραφέας!-, έπλασε αυτός τους ετερώνυμους ποιητές του, τον καθένα με ίδιον χαρακτήρα, να ομιλεί ο καθείς την ιδίαν του γλώσσα, να εκφέρει τον ίδιόν του λόγο!

Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να φέρω στο μυαλό μου κάτι παρόμοιο να έχει υπάρξει στον κύκλο της ποίησης…
Δεν το έψαξα. Μόνο απ’ όσο μπορώ να συλλογιστώ τη στιγμή που κρατώ αυτήν τη σημείωση, λέω πως δεν θυμάμαι στην ποίηση να υπάρχει κάτι ανάλογο. Φυσικά, μπορεί να υπάρχει κάτι παρόμοιο που δεν το γνωρίζω ή που δεν το θυμάμαι…

Υπήρξαν πάμπολλοι λογοτέχνες, που έγραψαν και δημοσίευσαν με ψευδώνυμα. Δεν είναι η περίπτωση του Πεσσόα. Ο Πεσσόα δεν χρησιμοποίησε ψευδώνυμα. Απλά, δημιούργησε άλλους από αυτόν ποιητές. Έτερους. Ετεροπροσωπίες. Ετερ ώνυμους, που ο καθείς εκφράστηκε κι έγραψε αυτόνομα. Διαφορετικές προσωπικότητες.

Στο θέατρο, αυτό είναι το φυσικό και αυτό ακριβώς είναι το σύνηθες. Ο συγγραφέας δημιουργεί ξεχωριστούς, διακριτούς και αντικρουόμενους συχνά χαρακτήρες.





συνεχίζει...








Δεν υπάρχουν σχόλια: