Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

.
διαβάζω άρθρο εφημερίδας,
από την road art ist

Ο Υμηττός, η Πάρνηθα και το Ποικίλον Ορος έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους έτοιμους να εκραγούν.
Η περίοδος πυρασφάλειας έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου. Παρ’ όλα αυτά η εικόνα των δασών είναι απογοητευτική, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Εθελοντές και δασολόγοι ωστόσο ανησυχούν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Ο λόγος; Η οικονομική κρίση και οι εκλογές.

* «Φέτος είναι το πιο επικίνδυνο καλοκαίρι. Λόγω της κρίσης έχουν ψαλιδίσει και τα ελάχιστα κονδύλια που εξασφαλίζονταν για την πυρασφάλεια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν λεφτά για τον απαραίτητο εξοπλισμό», εξηγεί ο εθελοντής δασοπυροσβέστης Σωτήρης Μπότας.

* Ο δασολόγος Νίκος Χλύκας, από την πλευρά του, προσθέτει:
«Περιμένουμε περισσότερες φωτιές από πέρυσι για δύο λόγους. Πρώτον, είχαμε αρκετές βροχές, με αποτέλεσμα τα αγριόχορτα να είναι ψηλότερα και, δεύτερον, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που κρατάμε, έχουμε παρατηρήσει πως κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων οι πυρκαγιές είναι αυξημένες».
Ταυτόχρονα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δηλώνουν αναρμόδιοι και επικαλούνται τη σύγχυση αρμοδιοτήτων. Όπως επισημαίνει ο κ. Χλύκας όμως, «το ζητούμενο είναι να χρηματοδοτηθεί εγκαίρως ο καθαρισμός των δασών».


.

Υμηττός

.
Ο δασικός δρόμος που ενώνει την Καισαριανή με του Παπάγου μέσα από το δάσος του Υμηττού είναι ασφαλτοστρωμένος για να έχουν εύκολη πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα.

Εκτός από τα πυροσβεστικά ωστόσο, εύκολη πρόσβαση έχουν και όσοι γεμίζουν τις πλαγιές με μπάζα και σκουπίδια. Σε ορισμένα σημεία μάλιστα έχουν σπάσει οι προστατευτικές μπάρες, ώστε τα οχήματα να αδειάζουν τα απορρίμματα πιο βαθιά στην καρδιά του δάσους.

Στην άλλη πλευρά του βουνού, στα Γλυκά Νερά, 45 άδεια βαρέλια καύσιμου υλικού έχουν γεμίσει σκουπίδια και βρίσκονται πεταμένα μέσα στο δάσος. Ταυτόχρονα τα παλιά λατομεία λειτουργούν ως χωματερές.

* «Ο Υμηττός είναι ξέφραγο αμπέλι», εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) Νίκος Χαρδαλιάς και προσθέτει: «Οσο υπάρχουν εταιρίες ασβεστοποιίας και λατομεία μέσα στο βουνό ο καθένας μπορεί να ρυπαίνει ανεξέλεγκτα. Ούτε δικό μας δασαρχείο δεν έχουμε».

Ο Υμηττός υπάγεται στο δασαρχείο Πεντέλης, αλλά τη μεγαλύτερη προσπάθεια για την προστασία του καταβάλλουν οι εθελοντές δασοπυροσβέστες. Οπως εξηγεί ο κ. Μπότας, «δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά του αστυνομικού. * Φυλάμε όσο περισσότερες ώρες μπορούμε, αλλά το βράδυ όποιος θέλει έχει πρόσβαση στο δάσος».

.
.
.
* 1ο Υ.Γ.

και τον είχα παρεξηγήσει τον τυπάκο... άντε, μπορεί το βράδυ να του απαντήσω καμιά λέξη...

* 2ο Υ.Γ.

οι δυό Νίκοι, ο δασολόγος κι ο Νίκος μου του ΣΠΑΥ, μεγάλο δίκιο έχουν...

αγώνας δρόμου για να προλάβεις , γρήγορα ! γρήγορα !

* 3ο Υ.Γ.

αμ δε...
δεν πα να γκαρίζουν...
απ' εδώ, τέρμα η βραδυνή πρόσβαση στο βουνό ...

.
.
.
.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: