Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012αλίθια ίνε ότι πράγματι θα απλοπιιθί ι γλόσα κε θα δεν θα χριάζετε να ταλεπορούντε τα πεδιά μας με τιν εκμάθισι τις γραματικίς. Εξάλου, ίνε κε πιο ορέα ι ικόνα τις απλοπιιμένις γλόσας.

Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος  Ματσάκης, με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.
Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως τροφή για σκέψη' τα εξής:
1...   Να καταργηθούν τα γράμματα 'η' και 'υ' και να αντικατασταθούν από το γράμμα 'ι'.
2...   Να καταργηθεί το γράμμα 'ω' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'ο'.
3...   Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής:
          αι'---> 'ε', 'ει'--->'ι', 'οι--->ι', 'υι'--->ι', 'αυ'--->'αβ', 'ευ'--->'εβ'
4...   Να καταργηθεί η χρήση του 'γγ' και να αντικατασταθεί από το 'γκ'.
5...   α καταργηθεί το τελικό γράμμα 'ς' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'σ'.
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα(α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν ,ξ , ο ,π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το 'ου')...

Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες  μορφές δυσλεξίας'.

(διότι, 

αν θυμάστε οι ωριμότεροι)

Υ.Γ.   ΟΠΩΣ  ΕΙΠΕ  ΚΑΙ  Ο  ΧΕΝΡΙ   ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ :
Ο Ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή, να πλήξουμε:
1.  τη γλώσσα,
2.  τη θρησκεία,
3.  τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ...............................
εγώ, γνωρίζω καλά τη λέξη ματσ - ού - κι... 


 "ε, ρε ματσούκι που σας χρειάζεται !"
καθώς λέει ο λαός δηλαδή...

 
 

2 σχόλια:

Roadartist είπε...

Τελικά ο κάθε αστοιχείωτος παίρνει το λόγο και "πετάει" ότι να' ναι!
Δε μπορώ να φανταστώ ότι θα ισχύσει στην πράξη αυτό το πράγμα. Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι.
Αυτό σίγουρα θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική γλώσσα, το θεωρώ μεγάλη υπερβολή, αυτός ο άνθρωπος με ποια σκέψη το πρότεινε; Λάθος όχι "απλοποίηση" , καλύτερα ας το πούνε ότι πρότεινε την πλήρη "ισοπέδωση".
Ως άτομο με δυσλεξία, θυμάμαι ότι όντως είχα αντιμετωπίσει δυσκολίες, και μπορώ να πω ότι αυτά είναι ανοησίες.
Η ελληνική γλώσσα είναι ένας θησαυρός που ασκεί το μυαλό, ακόμη και ένα δυσλεκτικό παιδί που θα είναι τραγικά ανορθόγραφο (γιατί εγώ ήμουν τραγικά) μπορεί με πολύ κόπο να καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Έχω αηδιάσει με τις ανοησίες του κάθε αστοιχείωτου! Όλα αυτά που πρότεινε πως κατάργηση... είναι πλεονέκτημα για την ελληνική γλώσσα. Αλλά μάλλον αδυνατεί να το καταλάβει ο ίδιος. Τώρα ότι αυτό θα βοηθήσει στην "ενωτική πορεία των γλωσσών στην Ε.Ε." μοιάζει με ανέκδοτο. Από κάθε άποψη...Ίσως καθυστερημένους στο μυαλό να θέλουν να καταντήσουν το σύνολο του ελληνικού λαού.

foteini είπε...

@
μα σαυρούλα,
γιατί το λες αυτό;!

"ίνε πιο ορέα ι ικόνα τις απλοπιιμένις γλόσας" !απαντάω έτσι,
διότι αν απαντήσω όπως θέλω
και όπως πρέπει,
αν απαντήσω "με ποια σκέψη το πρότεινε"
θάχουμε μ' αυτούς
πολύ κακά ξεμπερδέματα...

και δεν καπνίζω,
γιά να μου φέρνετε και τσιγάρα...

:)