Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Εκκενώσατε την Δουνκέρκη !




Πολύ δυνατή η ταινία "Δουνκέρκη" του Κρίστοφερ Νόλαν!

Δυνατή και σκληρή η ταινία στο θέμα της - διαρκείς κι απανωτές οι γροθιές στο στομάχι και άψογο έργο τεχνικά, κατα την ταπεινή μου άποψη.


Η ανιστόρητη εγώ, τοποθέτησα απόψε ένα ακόμα κομματάκι στο πάζλ της ιστορίας (μου).


Μεταφέρω σχετικά με την ταινία, 

από την Athens voice και την ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΡΟΥΣ :

Η "Δουνκέρκη" 


είναι η εξιστόρηση ενός επεισοδίου του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. 

Ο Κρίστοφερ Νόλαν διαλέγει μια κρίσιμη στιγμή του πολέμου στις αρχές του, μετά την κατάρρευση του γαλλικού μετώπου, όταν οι Γερμανοί προελαύνουν με τον αέρα του κατακτητή. 


Η εκκένωση της Δουνκέρκης


το σχέδιο διάσωσης των 400.000 περίπου Άγγλων, Γάλλων και Βέλγων στρατιωτών που παγιδεύτηκαν τον Μάιο του 1940 στις ακτές της βόρειας Γαλλίας, στην ομώνυμη γαλλική πόλη, είναι μια μεγαλόπνοη επιχείρηση απεγκλωβισμού. 

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή καθώς οι Γερμανοί είχαν την ευκαιρία να αποδεκατίσουν τις βρετανικές δυνάμεις ξηράς, γεγονός που –αν συνέβαινε– ενδεχομένως να είχε επιδράσει διαφορετικά στην πορεία του πολέμου. 

Το γιατί ο Χίτλερ επέτρεψε ουσιαστικά στις δυνάμεις των συμμάχων να διαφύγουν διχάζει τους ιστορικούς και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στρατηγικής των Γερμανών στο δυτικό μέτωπο. 
Η εκκένωση της Δουνκέρκης όχι μόνο επέτρεψε στην Αγγλία να διατηρήσει το πεζικό της, αλλά ο τρόπος που έγινε είχε μεγάλη επίπτωση στην αναπτέρωση του ηθικού των Άγγλων. Κι ενώ η μάχη που προηγήθηκε υπήρξε μια μεγάλη στρατιωτική ήττα, η Δουνκέρκη διδάσκεται σαν μια λαμπρή σελίδα πατριωτικού ηρωισμού της βρετανικής ιστορίας. Εκεί εστιάζει ο Νόλαν.

Μιά τεράστια επιχείρηση διάσωσης των βρετανών στρατιωτών,

με την τεράστια κινητοποίηση των απλών πολιτών, 
που ρίχθηκαν με τα πλοιάριά τους στη Μάγχη, στη δίνη του πολέμου !



"Όταν 400.000 στρατιώτες 
δεν μπορούν να γυρίσουν στην πατρίδα, 
η πατρίδα πηγαίνει σε αυτούς" !



Διαβάζω στην mixanitouxronou.gr



Ήσαν συνεχείς και απεγνωσμένες οι εκκλήσεις προς τον Αγγλικό λαό να βοηθήσει με όσα μικρά σκάφη διέθετε. Το BBC μετέδιδε συνεχώς προτροπές προς τους ιδιοκτήτες πλωτών μέσων μήκους 9 έως 30 μέτρα να τα θέσουν στη διάθεση του Ναυαρχείου... 
Η συντριπτική πλειοψηφία ανταποκρίθηκε ! Περισσότερα από 1.000 πλωτά μέσα κάθε είδους (μηχανότρατες, θαλαμηγοί, καΐκια και βενζινάκατοι) έσπευσαν να "γλυτώσουν τα παιδιά από τα χέρια των Ούννων". Τα σκάφη αυτά μπορούσαν ευκολότερα να προσεγγίσουν τα ρηχά νερά του λιμανιού της Δουνκέρκης και να μεταφέρουν τους άνδρες στα μεγαλύτερα πλοία που περίμεναν στα ανοικτά. Επιπλέον μπορούσαν να μεταφέρουν στις ακτές εφόδια σε όσους παρέμεναν αναμένοντας τη σειρά τους.

Εν τω μεταξύ οι στρατιώτες κατέστρεφαν κάθε είδους στρατιωτικό υλικό που μπορούσε να χρησιμεύσει στον εχθρό, όπως οχήματα και πυροβόλα. Τελικά το θαύμα συντελέστηκε. Παρά τους λυσσαλέους βομβαρδισμούς της  και τις επίμονες επιθέσεις της Βέρμαχτ, η οποία ξύπνησε καθυστερημένα από το λήθαργό της, μεταξύ 26 Μαΐου και 3 Ιουνίου διασώθηκαν 338.226 άνδρες, από τους οποίους περίπου  οι 70.000 ήταν Γάλλοι. 


Μπορεί ο Ουίνστων Τσώρτσιλ να διατυμπάνιζε ότι «οι πόλεμοι δεν κερδίζονται με εκκενώσεις», αλλά χωρίς τη συμβολή των διασωθέντων θα ήταν μάλλον αδύνατο στη Βρετανία να πετύχει τις σημαντικές νίκες των επόμενων ετών στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής.... 

Οι Γερμανοί εισήλθαν στη Δουνκέρκη στις 4 Ιουνίου και αντίκρισαν μια πόλη-φάντασμα. Το θήραμα είχε δραπετεύσει θεαματικά! 







Δεν υπάρχουν σχόλια: