Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

στην πεζούλα...

photos foteini


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ



Από τις σημειώσεις του Μουσείου :


Αν και η Άρτεμις είναι η σημαντικότερη θεότητα του κερκυραϊκού πανθέου, οι πηγές και τα ευρήματα μαρτυρούν την παρουσία πολλών θεοτήτων και ηρώων.



Από τον ιερό ναό Αρτέμιδος Γοργούς 
(...ένας από τους αρχαιότερους δωρικούς ναούς)

Από τον γλυπτό διάκοσμο διατηρείται το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού πώρινου αετώματος, στο κέντρο του οποίου παριστάνονται η Μέδουσα Γοργώ με τα παιδιά της, Πήγασο και Χρυσάορα, ένα ζεύγος λεοντοπανθήρων, ενώ στα άκρα αποδίδονται σκηνές μάχης. 

Κατά την επικρατέστερη άποψη η Γοργώ ταυτίζεται με την Αρτέμιδα με την ιδιότητα της "Πότνιας θηρών"
ενώ οι δευτερεύουσες σκηνές απεικονίζουν επεισόδια από την Τιτανομαχία.





























"Αυτάρκην θέσιν έχει..."

Η Κέρκυρα στο σημείο συνάντησης των θαλάσσιων διαδρομών που οδηγούσαν από τον Ελληνικό χώρο προς την Ιταλική χερσόνησο, τη Σικελία και την Αδριατική αποτελεί ιδανικό τόπο γιά εμπορικές ανταλλαγές και συμφωνίες μεταξύ ανατολικής και δυτικής Μεσογείου. 

Οι Κερκυραίοι δε χρειάζεται να ταξιδεύσουν γιά να εμπορευτούν, καθώς το εμπόριο διεξάγεται στην πόλη τους. Έμποροι από διάφορα μέρη μπορούν να αγοράσουν στην Κέρκυρα προϊόντα από την βόρεια Ιταλία, τη Σικελία, την βόρεια Αφρική, την Ιλλυρία και την Αδριατική και να πουλήσουν στους Ιλλυριούς, Ηπειρώτες και άλλους, τοπικό κρασί σε τοπικούς αμφορείς.

Γιά να αγοράσουν οι έμποροι προϊόντα πρέπει να τα ανταλλάξουν με άλλα ή να πληρώσουν με χρήματα. Και στις δύο περιπτώσεις, η Κέρκυρα γνωρίζει πώς να αποκομίζει σημαντικά κέρδη. Σε μία πόλη, που είναι ναυτική δύναμη, υπάρχουν μηχανισμοί εμπορίου: νόμοι γιά τις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων και την χρήση των λιμανιών, αγορανομία γιά την επίβλεψη των συναλλαγών.

Οι φυσικοί πόροι του νησιού , η εύφορη γη και η θάλασσα, κάνουν γνωστό το νησί στην αρχαιότητα. Το εξαιρετικό κρασί (ανθοσμίας οίνος) και οι αμπελώνες της υπαίθρου, τα ψάρια, ειδικά ο τόνος, και τα βοσκήματα μαρτυρούνται από τις πηγές. Οι εγκαταστάσεις στα παράλια της Ηπείρου - στην πέραν οικεία γη - τροφοδοτούν την Κέρκυρα με την αναγκαία ξυλεία γιά την κατασκευή των πλοίων αλλά και με πολυάριθμους δούλους, που είναι απαραίτητοι γιά την λειτουργία της ναυτικής και εμπορικής πολιτείας.







μπάνιο 9ο πρωϊνό





Δεν υπάρχουν σχόλια: